المللی تغذیه، ۱۹۹۲).
سوامی ناتان پدر انقلاب سبز هند در سال ۱۹۹۶ ترازنامه‏ای را برای نشان دادن امنیت تغدیه‏ای جامعه ارائه نموده است که سه مرحله اصلی را در آن می‏توان تشخیص داد که عبارتند از:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
خود کفائی در تولید غذا
امنیت غذایی
امنیت تغذیه‏ای
خودکفائی اصولا یک مفهوم آماری است که توسط آن می‏توان کفایت مقداری غذای موجود در بازارهای یک کشور را مورد بررسی قرار داد. منشأ خودکفائی مقداری می‏تواند تولید غذا در داخل کشور و یا واردات بر اساس قیمت‏های تجاری و یا تخفیفی و یا هر دوی آنها باشد. کشوری از نظر مواد غذایی خودکفا نامیده می‏شود که در آن مواد غذایی به سهولت در بازارها موجود باشد.
در مورد کشورهایی که به خودکفائی مقداری از طریق تولید داخلی غذا دست یافته‏اند و یا اینکه از توان اقتصادی برای خرید مواد غذایی در بازارهای بین‏المللی برخوردارند می‏توان گفت که در زمینه خودکفائی به خوداتکایی رسیده‏اند.
سوامی ناتان در ادامه امنیت غذایی را به عنوان دسترسی فیزیکی و اقتصادی به غذا توسط تمام مردم در تمام زمان‏ها تعریف می‏کند. بر اساس نظر او کشورهایی که به امنیت غذایی دست یافته‏اند بایستی با جدیت تمام در راه رسیدن به امنیت تغذیه‏ای تلاش نمایند که در برگیرنده تلاش به منظور بوجود آمدن قدرت خرید کافی در بین تمام بخش‏های اجتماع می‏باشد.
در مرحله بعدی سوامی ناتان به امنیت تغذیه‏ای اشاره می‏نماید بر اساس نظر او امنیت تغذیه‏ای عبارتند از دستیابی فیزیکی و اقتصادی تمام مردم و در تمام زمان‏ها به رژیم غذایی ترازمند و آب نوشیدنی سالم می‏باشد (سوامی ناتان، ۱۹۸۶).
تنها زمانی که یک کشور به امنیت تغذیه‏ای برای تمام گروه‏های سنی دست یافته است که تمامی افراد آن (کودک یا بزرگسال) قادر باشند از ظرفیت‏های ژنتیکی، فیزیکی و فکری خود در راه توسعه استفاده نمایند بنابراین می‏توان دید که سوامی ناتان مفهوم امنیت تغذیه‏ای را به تعاریف ارائه شده توسط سازمان کشاورزی و خواروبار سازمان ملل متحد اضافه می‏نماید (شیرانی، ۲۰۰۳).
(یونیسف[۲۴]،۲۰۰۸ ) “هنگامی غذا و امنیت تغذیه ای وجود دارد که همه مردم در تمام اوقات به اندازه کافی دارای دسترسی فیزیکی، اقتصادی و اجتماعی به مواد غذایی با کیفیت از نظر تنوع، مواد مغذی موجود و ایمنی برای برآوردن نیازهای غذایی خود و اولویت های مواد غذایی برای یک زندگی سالم و فعال، همراه با یک محیط بهداشتی، بهداشت مناسب، آموزش و مراقبت باشد”
برک و بیگمن در سال ۱۹۹۳، امنیت غذایی را بصورت دسترسی به غذای کافی به منظور ادامه زندگی و سلامت کافی توسط تمام مردم جهان در تمام زمان‏ها، در تمام کشورها و مناطق جغرافیایی، تمام گروه‏های درآمدی و تمام اعضای خانوارهای منفرد تعریف نموده‏اند. برک و بیگمن، (۱۹۹۰) تعریف خود را از امنیت غذایی به شکل زیر خلاصه نموده و به آن نظم بخشیده اند، امنیت غذایی بر اساس نظر آنان عبارت از عرضه مقدار کافی مواد غذایی به نحوی است که بتواند نیازهای تغذیه‏ای تمام مردم را در تمام زمان‏ها رفع نماید. در این تعریف نیازهای تغذیه‏ای به معنی احتیاجات غذایی ضروری برای حفظ زندگی سالم و ثمر بخش بوده و نه آن احتیاجات و نیازهای غذایی که توسط قدرت خرید و تقاضای موثر تعیین می‏شوند.
شکل ۱-۲- امنیت تغذیه‏ای
وضعیت تغذیه
عوامل بیولوژیک نتایج غیر بیولوژیک

امنیت تغذیه‏ای
بهداشت و سلامت کافی مراقبت کافی دریافت غذای کافی

نتیجه یا در سطح جامعه وفرد

تخصیص منابع برای برآوده نمودن احتیاجات متنوع و توزیع آنها در داخل خانوار به نحوی که امنیت غذای فردی را تأمین نموده و نیازهای مرتبط با سلامتی و بهداشت افراد خانوار را برآورده نماید که این امر از طریق کنترل و مدیریت منابع در دسترس امکان پذیر است
قدرت بدست آوردن منابع به منظور برآورده نمودن نیازها

دسترسی به منابع در سطح خانوار

وضعیت منابع در دسترس خانوار
دسترسی به منابع تولیدی
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...