پژوهش های کارشناسی ارشد درباره : نقش و تاثیر توسعه کشاورزی بر پیشرفت صنعتی- فایل ۱۰ |
-
-
- کرم گلوگاه انار: روش شیمیایی مؤثر نیست . زیرا در تاج انار تخم ریزی می کند و لارو آن در داخل انار فعالیت می کند و در نتیجه سم به آن نمی رسد . بنابراین بهترین روش ، روش مکانیکی است . از طریق جمع آوری انارهای آلوده و از بین بردن آنها .
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
-
- کنه قرمز انار
مبارزه با علف هرز
استفاده از مالچ در گل کاری یا سبزیجات خانگی در کنترل علف های هرز مؤثر است و استفاده از۲.۴.D جهت مبارزه علیه علف های هرز پهن برگ در چمن کاری و گل کاری.
بهترین روش کنترل علف های هرز دائمی به وسیله علف کش در مرحله جوانه زنی و مرحله رشد مجدد گیاه است . افزایش درجه حرارت ، تاثیر فعالیت علف کش ها را افزایش می دهد (اثر کشندگی سریعتر می شود).ولی علف کش های فرار را نباید در زمانی که درجه حرارت بالاست به کار برد . رطوبت کم ، نفوذ علف کش به داخل بافت علف هرز را کاهش می دهد . باد در زمان کاربرد علف کش ها مضر است و موجب باد بردگی سم می شود .
مبارزه با موش ها
برای مبارزه با موش ها از طعمه ای که با وارفارین ،پی وال ، فومارین و دی فاسینون مسموم شده ، استفاده می شود .
توجه:روش های کنترل آفات به طریق غیر شیمیایی بارها با شکست همراه بوده است ، استفاده از مواد شیمیایی ممکن است تنها راه علاج باشد ولی سلامت انسان را به خطر می اندازد .
اصلاح نباتات
اصلاح نباتات علم تغییر ریخته ارثی گیاه و یا اجتماع گیاه به نفع بشر است. یکی از قدیمی ترین امور زراعی که توسط بشر انجام گرفته اصلاح نباتات می باشد. این علم از زمانی شروع می شود که بشر بوته های مورد نظر را انتخاب و به کشت مجدد آنها اقدام کرده است.
اصلاح نباتات بعنوان یک هنر احتیاج زیادی به شناخت کلی گیاه و ساختمان گل و عکس العمل گیاه به عوامل محیطی دارد. همچنین علم اصلاح نباتات به اصول و قوانین علم ژنتیک و تا حد زیادی به اصول آمار بستگی دارد.
علم ژنتیک قوانین توارث را مشخص و بیان می کند و توسط این قوانین است که اصلاح کننده قادر به تغییر ریخته ارثی گیاه می شود و در نتیجه واریته های بهتری رابوجود می آورد.
به علت افزایش تصاعدی جمعیت و کمبود مواد غذایی اهمیت اصلاح نباتات بیش از پیش احساس می شود. با توجه به اینکه مساحت زمین های قابل کشت جهان محدود است می توان از طریق اصلاح نباتات عملکرد در واحد سطح را بالا برد. بنا بر این هر ساله نه تنها پروژه های اصلاح نباتات در کشورهای مختلف جهان پایه گذاری می شود، بلکه گیاهان جدیدی را برای اصلاح و کشت اقتصادی مورد مطالعه قرار می دهند.
یکی دیگر از دلایل وسیع شدن پروژه های اصلاح نباتات تغییر در احتیاجات بازار های بین المللی و یا در حقیقت تغییر در احتیاجات بشری و بالا رفتن سطح زندگی مردم است. به همین دلائل است که مشاغل در اصلاح نباتات از نظر تعداد و تخصص رو به افزایش است.
در ایران مؤسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر وزارت کشاورزی مسئول اصلاح نباتات زراعی مورد احتیاج جامعه است که متأسفانه این مؤسسه با کمبود متخصص روبرو است.
با توجه به مطالب بالا مشاهده می شود که احتیاج به اصلاح کنندگان نبات نه تنها در ایران بلکه در سطح جهان نیز احساس شده و می شود.به همین دلیل است که مؤسسات مختلفی از قبیل مؤسسه راگفلر در مکزیک ، مؤسسه فورد در هندوستان ، مؤسسه خوار و بار جهانی وابسته به سازمان ملل متحد و وزارت کشاورزی امریکا در سطح بین المللی بوجود آمده اند که به تمام پروژه های اصلاح نباتات در جهان سرویس می دهند.
اصلاح نباتات یک کار طولانی است و بطور متوسط ده سال طول می کشد تا یک واریته جدید به بازار عرضه شود.در بعضی از موارد مثلا” اصلاح درختان میوه ، حداقل به بیست سال زحمت و کار و تحقیق احتیاج است. بدین ترتیب مشاهده می شود که اثرات اصلاح نباتات در اقتصاد جامعه بعد از چندین سال قابل ارزشیابی است. اصلاح کننده باید همیشه صفاتی را مورد نظر داشته باشد که در ده سال آینده مورد توجه بازار قرار می گیرد. بعبارت دیگر اصلاح کنندگان نبات بایستی احتیاجات ده سال آینده بشر را حدس بزنند. در غیر این صورت ممکن است در پایان یک پروژه اصلاح نبات واریته هایی بوجود آید که جدید بوده ولی قابل استفاده اقتصادی نباشند.
اثرات اصلاح نبات در کشاورزی
- افزایش عملکرد : با ایجاد واریته های بهتر میزان محصول افزایش پیدا می کند.
- افزایش نواحی قابل کشت : چون بعضی از صفات گیاهان توسط اصلاح نبات تغییر می کند، گیاهان اصلاح شده را می توان در نواحی جدید کشت نمود. گیاهان مقاوم به خشکی را می توان در نواحی خشک کشت نمود و یا با افزایش میزان مقاومت نبات به سرمای زیاد می توان بسیاری از گیاهان را در مناطقی که دارای سرمای سخت هستند، کاشت نمود.
- واریته های هیبرید : یکی از مهمترین عوامل ازدیاد محصول پدیده هتروزیس است که در واریته های هیبرید ظاهر می شود. مانند ذرت هیبرید
- مقاومت به امراض : یکی از هدفهای اصلاح کنندگان نبات افزایش مقاومت آنها به امراض مختلف است. در ۳۰ ساله اخیر یکی از مهمترین وظیفه اصلاح کنندگان گندم پیدا نمودن واریته های مقاوم به زنگ ساقه گندم بوده است.
- مقاومت به آفات : اصلاح کنندگان یونجه در زمان بسیار کمی واریته هایی بوجود آوردند که به مهمترین آفات یونجه یعنی شته خالدار مقاوم بودند.
- کیفیت محصولات : واریته های جدید نباتات زراعی قبل از ورود به بازار از نظر کیفیت مورد آزمایشهای متعددی قرار می گیرند. مثلا اصلاح پنبه در مورد نرمی و استحکام و صاف بودن الیاف که بتواند با الیاف مصنوعی رقابت کند. یا در مورد گندم میزان محصول، رنگ آرد، پروتیئن و غیره مورد توجه است.
- مکانیزه کردن برداشت : ایجاد واریته های پا کوتاه و بسیار پا کوتاه توسط اصلاح کنندگان بوجود آمد که می توان در برداشت از ماشین استفاده کرد. امروزه بسیاری از سبزیجات از جمله گوجه فرنگی با ماشین برداشت می شود.
منابع طبیعی
جمعیت جهان هر روز در حال افزایش است و این جمعیت علاوه بر نیاز به تأمین مواد غذائی ، به محیط زیست سالم و تنفس هوای پاک نیازمند است. سالانه میلیاردها تن کربن در اثر سوختهای فسیلی نظیر زغال سنگ، نفت، بنزین و …. تولید می شود که موجب اثرات پدیده گلخانه ای شده و گرم شدن زمین را باعث شده و عدم پوشش گیاهی موجب تشدید این پدیده می شود. روستاهائی که دارای مراتع خوب با پوشش گیاهی مناسب می باشند، علاوه بر استفاده از مراتع به عنوان منبع تعلیف دام های خود، دارای قنوات و چاه های پر آب نیز می باشند. برعکس، روستاهائی که مراتع آنها در اثر عدم توجه و مدیریت صحیح تخریب شده اند، علاوه بر آنکه خاک منطقه را در اثر بارندگی و فرسایش از دست داده اند، به علت عدم نفوذ آب به داخل خاک، که به علت لخت بودن زمین حاصل گردیده، از وجود آب های سطحی و زیر زمینی محروم و یا کمتر بهره مند می شوند.
مراتع و جنگل ها به عنوان منابع طبیعی تجدید شونده مهمترین منبع پوشش گیاهی به شمار می روند. پوشش گیاهی بیش از نیمی از اکسیژن مورد نیاز انسان را تأمین می نماید. بیشتر پروتئین مورد نیاز بشر از منبع گیاهی تأمین می شود. این منابع علاوه بر زیبا سازی محیط زیست انسان نقش عمده ای در جلوگیری از فرسایش خاک دارند. پوشش گیاهی در اراضی شیب داراگر در معرض فرسایش قرار گیرند، با تاج پوشش خود از برخورد قطرات باران به سطح زمین جلوگیری کرده و مانع فرسایش خاک می شوند. در اراضی که پوشش گیاهی مناسب دارند، نزولات جوی به خوبی در خاک نفوذ کرده و موجب ذخیره نزولات جوی شده و در نتیجه از بروز سیل های مخرب جلوگیری به عمل می آورد.
وضعیت جنگل ها که در گذشته ای نه چندان دور بالغ بر ۶۰% از سطح خشکی های کره زمین را تحت پوشش داشتند، امروزه به گونه ای می باشد که نجات کره زمی در گرو حفاظت از باقیمانده آن قرار گرفته است ( کنفرانس سران زمین- ریودوژانیرو۱۹۹۲ ). حفظ و توسعه جنگل ها نیازمند عزم جهانی است که در دستور کار قریب به اتفاق دولت های جهان قرار دارد، به گونه ای که بسیاری از کشورها اقدامات گسترده ای را برای حفظ و احیاء جنگل های خود آغاز نموده و به موفقیت های چشمگیری در این زمینه دست یافته اند
در طی سالیان دراز، تنها فرآورده های اصلی جنگل، یعنی چوب و برخی مشتقات آن تعیین کننده ارزش این منابع محسوب می شده است، اما در یک قرن اخیر کارکردهای مختلف جنگل به عنوان سیستم های حیات بخش مورد شناسائی دانشمندان قرار گرفته و بدان توجه شده است.
جنگل زدائی یکی از فعالیت های مخرب جوامع انسانی می باشد که در حال حاضر بسیاری از کشورها از جمله کشورهای در حال توسعه را با مشکلات جدی مواجه نموده است، خشکسالی های ادواری، بیابانزائی، بروز سیلاب های خانمان برانداز و ….. از جمله تبعات جنگل زدائی در کشورهای در حال توسعه است که سالانه میلیاردها دلار بر پیکر نحیف این کشورها خسارت وارد می کنند. کارشناسان اذعان دارند که در هیچ برهه ای از تاریخ بشریت جنگل ها در سطحی این چنین دامنه دار مورد تهدید قرار نگرفته اند. فقر حاکم بر جوامع کشورهای در حال توسعه و وابستگی معیشتی این جوامع به جنگل ها، باعث شده تا جنگل های موجود در این مناطق بیش از همه در معرض تهدید قرار گیرند. به طوری که جنگل زدائی به عنوان بزرگترین تراژدی این کشورها در چند دهه اخیر نمود پیدا کرده است.
تخریب جنگل و جنگل زدائی در ایران نیز دارای ابعاد گسترده ای است به طوری که حجم جنگل های قابل بهره برداری و نیز زیستگاه های جنگلی در کشور در طول ۵۰ سال اخیر به شدت کاهش یافته است.
اهمیت و نقش منابع طبیعی
جنگل یکی از بزرگترین هدیه های الهی برای بشریت است. این منبع به لحاظ قابلیت تجدید و مزایای عدیده دیگری که در زمینه های ایجاد تعادل اکولوژیکی،حفظ خاک، تغذیه سفره های آب زیر زمینی و تنظیم جریان آبهای سطحی به عنوان زیر بنا و پشتوانه کشاورزی، تولید چوب برای سوخت، تأمین ماده اولیه مورد نیاز صنایع چوب و کاغذ سازی، ایجاد اشتغال و حفظ و سالم سازی محیط زیست دارد، از سایر منابع طبیعی برتر می باشد. براین اساس ارزش های مستقیم و غیرمستقیم جنگل را در پیشرفت اقتصادی و نقش آن را به عنوان زیر بنای توسعه پایدارکشور در حال پیشرفت، نباید دست کم و نادیده گرفت.
مهمترین نقشی که منابع طبیعی ایفا می کنند، نقش زیر بنائی برای اقتصاد کشور و توسعه پایدار است. از طریق حفظ آب، خاک، هوا و ایجاد محیط زیست مناسب برای زندگی انسانها وبه این خاطر می گوئیم منابع طبیعی بستر حیات اقتصادی کشور است. اگر ما می خواهیم توسعه پایدار را در کشور دنبال کنیم، قبل از هرچیز و بیش از هر مسأله ای باید به زیربنائی ترین اقدام که احیا و توسعه منابع طبیعی است بپردازیم.
ما سالیانه به طور متوسط۵/۱ میلیارد تن فرسایش خاک داریم، یعنی خاک کشور به دلیل نبود پوشش گیاهی مناسب، نبود جنگل، درختها و نهالهای مناسب در عرصه طبیعت از دست می رود و این مشکلی است که نه تنها ما بلکه کشورهای جهان سوم به طور مشابه درگیر آن هستند( ایران بالاترین درصد فرسایش خاک را داراست) اگر ما از فرسایش جلوگیری کنیم، خاک که یک سرمایه ارزشمند است ، برای توسعه زراعت و کشاورزی، تأمین مواد غذائی و خود کفائی کشور، حفظ می شود.
باید از خاک زراعی مناسب و ارزشمند برخوردار باشیم و از فرسایش خاک که سالیانه حداقل یک میلیون هکتار از منابع طبیعی کشورمان به خاطر این فرسایش از حیز انتفاع می افتد، جلوگیری کنیم. مگر اینکه راه کار جدی و اساسی داشته باشیم که آن هم توسعه پوشش گیاهی برای جلوگیری از فرسایش خاک است.
نقش دیگر منابع طبیعی در تأمین آب است.مهمترین شیوه استحصال آب که یک راه کار طبیعی و مناسب هم هست، پوشش گیاهی و توسعه جنگل ها و مراتع است. نزولات آسمانی که به صورت باران و برف به زمین می ریزد، مقداری از آن تبخیر شده و دوباره به هوا بر می گردد و بقیه در روی زمین جاری شده و یا در زمین فرو رفته و ذخیره می شود. مقدار تبخیر و یا ذخیره آب در زمین های جنگلی و محیط عاری از جنگل بسیار متفاوت است. در محیط گرمسیری وغیر جنگلی ۷۰% باران تبخیر می شود. ولی در عوض بر حسب محیط و نوع درختان یک سوم الی یک هشتم باران به وسیله درختان جنگلی جذب شده که قسمتی از آن دوباره به وسیله برگ درختان بخار گشته و به هوا برمی گردد. جنگل مانع جاری شدن سیل می گردد. جریان آب را در سطح زمین به ویژه در شیب ها و مناطق کوهستانی آرام می کند. که منجر به نفوذ آب در خلل و فرج خاک می شود.
نقش مؤثر دیگر منابع طبیعی در ایجاد محیط زیست و ایجاد فضای سالم برای زندگی انسانها و دیگر موجودات است. ما الان شاهد هستیم که آلودگی محیط زیست به عنوان یک مشکل جهانی در همه جای دنیا مطرح است. یکی از مسائلی که بین همه کشورها مورد توجه واقع می شود، و در همه اجلاسهای بین المللی به آن تأکید می گردد، تأکید سران کشورها به حفاظت محیط زیست و اقدام در جهت جلوگیری از آلاینده ها و اجرای طرح هائی است که موجب بیابان زدائی بشود و فضای سبز را که تأمین کننده اکسیژن است، فراهم کند و از این طریق از جنگل ها و منابع طبیعی به طور متوسط در هر هکتار ۵/۲تن اکسیژن را تأمین کند.
جنگل ها با تأثیری که بر سیکل کربن جهان می گذارند، در تغییر آب و هوا نقش بسزائی دارند. آنها مقادیر معتنابهی کربن در خاک و اندام گیاهان ذخیره ساخته،از طریق پدیده فتوسنتز و تنفس به مبادله کربن با اتمسفر می پردازند و در تعدیل غلظت دی اکسید کربن نقش دارند.
نقش دیگر منابع طبیعی تولید چوب است. سالیانه به طور متوسط ۲ میلیون متر مکعب چوب از جنگل های شمال برداشت مجاز و قانونی داریم، که ارزش اقتصادی جنگل های شمال از طریق برداشت چوب و دیگر محصولاتی که از جنگل برداشت می شود، بالغ بر۶۵۰ میلیارد ریال در سال می باشد. در ارتباط با ارزش اقتصادی مراتع باید عنوان نمود که در ایران سالیانه به طور متوسط ۷/۱۰ میلیون تن علوفه از مراتع برداشت می شود. که ارزشی معادل ۴۰۵ میلیارد تومان را دربر می گیرد.
ظرفیت اشتغال زائی در بخش منابع طبیعی امروز حدود۹۰۰ هزار نفر اشتغال مستقیم و غیر مستقیم از طریق منابع طبیعی،جنگل ها و مراتع است که امروز یکی از مشکلات حاد و جدی جامعه ما مسئله اشتغال هست.
بحث دیگر تولید محصولات فرعی و گیاهان داروئی است که از این حیث، از جمله کشورهائی هستیم که حدود۸۰۰۰ نوع گونه مختلف در عرصه منابع طبیعی مان وجود دارد. که در طی برنامه اول ۷۷میلیون دلار از محصولات داروئی و گیاهان داروئی برداشت داشتیم و در این راه باید قدم های جدی تری برداشته شود.
آثار دیگری هم بر منابع طبیعی مترتب است. از جمله امکان برای تفریح سالم در طبیعت و محیطی برای استراحت و رفع خستگی کسانی که از زندگی در شهر خسته می شوند. ما باید این امکان را برای ایرانگردی و جهانگردی فعال کنیم و خوب از آن بهره برداری نمائیم.
جنگل پناهگاه افرادی است که در اثر کار روزمره خسته می شوند و احتیاج مبرمی به استراحت دارند. محل آرامی است برای کسانی که زندگی ماشینی اعصابشان را ضعیف نموده و استراحت گاه خوبی است برای افراد مسن و بیمار.
همچنین می توان گفت: جنگل یک ایزولاتوراست. جنگل و فضای سبز مثل یک ایزولاتور مانع ورود سرو صدای زیاد به داخل شهرها شده و از ناراحتی های گوناگون ناشی از تأثیر صدا می کاهد.
خاک سازی و حفاظت از پوشش خاکی، برقراری تعادل های رطوبتی- حرارتی، تنظیم جریان هوا و جلوگیری از فرسایش آبی و بادی پشتوانه اصلی اراضی کشاورزی محسوب می شوند. جنگل ها و اراضی پوشیده از درختان و درختچه ها منبع مهم تولید فرآورده های مختلف محسوب می گردند. جوامع فقیر روستائی در کشورهای در حال توسعه و جوامع صنعتی هردو به شکلی از جنگل ها استفاده می نمایند. استحصال انواع چوب، الیاف مصنوعی، صنایع کاغذسازی، سوخت، علوفه، انواع میوه های خوراکی، انواع داروها و …. همه وابسته به جنگل ها می باشند. از سوی دیگر درآمد چشمگیری از توسعه صنعت توریسم در مناطق دارای جنگل های بکر حاصل می گردد که موجبات اشتغال اقشار مختلف جامعه را فراهم می سازد.
همچنین جنگل ها یکی از مهمترین ذخیره گاه های تنوع زیستی محسوب می شوند. به دلیل وجود زیست گاه های متعددی در جنگل اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان در این نواحی زندگی می کنند. در حال حاضر حدود دو سوم از تمامی گونه های گیاهی و جانوری زمین، در کشورهای در حال توسعه زیست می نمایند. به عنوان نمونه جنگل های گرمسیری حدود ۴۰% از همه گونه ها را در خود جای داده است. این گونه های گیاهی و جانوری به عنوان ذخایر ژنتیکی کشورها محسوب شده و حفظ و حراست از این ذخایر که یک میراث جهانی است، وظیفه ملی نیز تلقی می گردد. پس جنگل ها به عنوان ذخیره گاه بیوسفر و به عبارتی به عنوان میراث طبیعی بشر انتخاب شده اند.
تعریف جنگل
بیشه و یا جنگل در حکم هم معنی هستند، که به محلی اطلاق می شود که پوشیده از تعداد زیادی درخت بوده و درختان به حالت اجتماع زندگی کنند. جنگل باغی است وسیع و طبیعی که در آن گیاهان متنوع یکساله و چندساله بزرگ و کوچک و درخت و درختچه خود بخود روئیده و جامعه نباتی را به وجود می آورند. به عبارتی جنگل محیطی است که در آن درختان و گیاهان خودرو و حیوانات در کنار هم ادامه حیات داده و برای خود اقلیم و خاک مخصوصی داشته باشد. در حال حاضر جنگل ها به دو صورت طبیعی و مصنوعی ( دست کاشت ) مشاهده می شوند. جنگل های طبیعی حدود ۲۰۰میلیون سال قبل از بشر به وجود آمده است.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-09-11] [ 02:49:00 ب.ظ ]
|