مطالب پایان نامه ها در رابطه با مکان یابی عرصه های مناسب استحصال آب باران با استفاده ... |
۴/۳۱۹
۶/۳۵۳
۶/۲۶۵
۶/۲۷۸
متوسط بارش سالانه
ب-رابطه ارتفاع- بارش و متوسط بارش منطقه
برای محاسبه رابطه ارتفاع- بارش، از آمار بارندگی ایستگاههای موجود و همچنین ارتفاع از سطح دریای ایستگاهها استفاده شد که در ابتدا نواقص آماری رفع شده و در نرمافزار Excel با وارد کردن ارقام بارش و ارتفاع در دو ستون مجزا، به نحوی که بارش در محور y و ارتفاع در محور x قرار گیرد، رابطه رگرسیونی این دو پارامتر از طریق نرمافزار Excel محاسبه شد (سعدی مسگری و قدس، ۱۳۸۴). رابطه رگرسیونی ارتفاع از سطح دریا- بارش (گرادیان بارندگی منطقه)، در منطقه تحقیق به صورت زیر به دست آمده است:
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
رابطه ۲-۲ P=0.050H+275.2 R²=۰.۶۲۵
که در آن: P، میزان درجه حرارت متوسط سالانه بر حسب سانتی گراد؛ H، ارتفاع از سطح دریا به متر میباشد.
برای بدست آوردن بارش متوسط حوزه آبخیز، از نقشه مدل رقومی بارش استفاده گردید. نحوه تهیه مدل رقومی بارش بدین شکل بوده که بعد از بهدست آوردن رابطه رگرسیونی ارتفاع- بارش در Excel، رابطه فوق به ArcGIS منتقل شد و با بهره گرفتن از تابع الحاقی Spatial Analyst نرمافزار ArcGIS 9.3 در منوی Spatial Analyst و در زیر منوی Raster Calculator، DEM منطقه به جای H (عامل ارتفاع) در معادله گرادیان قرار داده شد و نقشه همباران حوزه تهیه شده است. پس از تهیه نقشه مدل رقومی بارش، از طریق دستور Reclassify، اقدام به کلاسهبندی نقشه مدل رقومی بارش به ۵ کلاس بارش شد.
ج- رژیم حرارتی
رژیم حرارتی یک منطقه عبارت از تغییرات متوسط درجه حرارت هوا بر حسب زمان و در مدت یکسان است. هدف از بررسی درجه حرارت در محدوده طرح، تعیین رابطه گرادیان درجه حرارت و تعیین میانگین حرارتی منطقه بر اساس آمار ایستگاههای موجود بوده است.
د- رابطه ارتفاع- درجه حرارت و میانگین دمای سالانه
با بررسی آمار درجه حرارت ایستگاههای ثبت درجه حرارت در منطقه، مشابه روش تهیه مدل رقومی بارش، برای تهیه نقشه درجه حرارت متوسط نیز، بعد از بهدست آوردن رابطه رگرسیونی ارتفاع- درجه حرارت در Excel، رابطه فوق به ArcGIS منتقل شد و با بهره گرفتن از تابع الحاقی Spatial Analyst نرمافزار ArcGIS 9.3 در منوی Spatial Analyst و در زیر منوی Raster Calculator، مدل رقومی ارتفاع منطقه به جای H (عامل ارتفاع) در معادله گرادیان قرار داده شد و نقشه همدما حوزه تهیه شده است. رابطه ارتفاع از سطح دریا- درجه حرارت (گرادیان درجه حرارت) در منطقه تحقیق به صورت زیر به دست آمده است همانند بارندگی:
رابطه ۲-۳ T=-0.003H+15.14 R²=۰.۸۲۴
که در آن:T، میزان درجه حرارت متوسط سالانه بر حسب سانتی گراد؛ H، ارتفاع از سطح دریا به متر.میباشد.
۲-۲-۳- مقدار بارندگی در دوره بازگشتهای مختلف
۲-۲-۳-۱- مقدار بارش
مقدار بارندگی یک متغیر تصادفی بوده و میتوان داده های موجود را بررسی و طبق قوانین توزیع آماری هنگامی که برازش مناسب وجود داشته باشد، حداکثر یا حداقل بارندگی را با دوره بازگشت مورد نظر تعیین نمود. فرم کلی معادلات مورد استفاده معمولا به صورت زیر است:
رابطه ۲-۴
که در آن: PT، حداکثر و یا حداقل بارندگی با دوره بازگشت معین T سال؛ ، میانگین بارندگی؛ K، ضریب فراوانی[۴۶] (ضریب تناوبی)؛ S، انحراف معیار داده ها میباشد.
در منطقه تحقیق، با بهره گرفتن از توزیع پیرسون تیپ III[47]، مقادیر متوسط بارندگی سالانه در دورهبازگشتهای ۲ و ۱۰ سال محاسبه شد.
۲-۲-۳-۲- حداکثر بارش ۲۴ ساعته
در منطقه تحقیق، با بهره گرفتن از توزیع گمبل نوع I[48]، که در تجزیه و تحلیل مقادیر حد بهکار گرفته می شود، مقادیر حداکثر بارش ۲۴ ساعته در دورهبازگشتهای ۲ و ۱۰ ساله محاسبه شد.
۲-۲-۳-۳- شدت بارندگی
به طور کلی هر چه مدت بارش کوتاه باشد، شدت آن زیاد خواهد بود و برعکس بارانهای دراز مدت از شدت کمتری برخوردار میباشند. از طرف دیگر مسلم است که هر چه دوره بازگشت یک رگبار طولانیتر باشد، شدت آن نیز بیشتر خواهد بود.با پیدا کردن حداکثر شدت بارندگی در پایه های زمانی مختلف در طول مدت آماری، میتوان داده های مربوط به هر یک از پایه های زمانی را با یک توزیع مناسب برازش داده و سپس شدتهای مربوط به زمانهای بازگشت متفاوت را روی محور مختصات و بر حسب پایه های زمانی مختلف رسم نمود.
با بررسیهای انجام شده روی منحنیهای شدت، مدت و فراوانی، فرمولهای تجربی متعددی ارائه شده که در این تحقیق از فرمول قهرمان (۱۳۶۶- به نقل از علیزاده، ۱۳۷۹) که برای ایران ارائه شده است، استفاده شد. قهرمان روی داده های باران نگارهای ایستگاههای ایران مطالعه و مقدار باران یک ساعته با دوره بازگشت ۱۰ ساله را به صورت زیر برای نقاط مختلف ایران قابل محاسبه دانسته است (علیزاده، ۱۳۸۰):
رابطه ۲-۵ = ..
که در آن: X1، متوسط حداکثر بارش ۲۴ ساعته بر حسب میلیمتر؛ X2، متوسط بارش سالانه منطقه بر حسب میلیمتر میباشد.
بنابراین با داشتن مقدار میتوان مقدار (مقدار بارش در زمان و دوره بازگشتهای مختلف) و سپس شدت باران t دقیقهای را با دوره بازگشت T سال محاسبه کرده و منحنی شدت، مدت و فراوانی را رسم کرد.
رابطه ۲-۶ = [۰.۴۵۲۴ + ۰.۲۴۷ ln (T – ۰.۶)](۰.۳۷۱۰ + ۰.۶۱۸۴t0.4484)
شدت بارندگی (I) نیز عبارتست از نسبت بارندگی (P) به زمان (T). یعنی:
رابطه ۲-۷
۲-۲-۳-۴- رابطه ارتفاع- شدت بارش
برای تهیه نقشه شدت بارش، همانند نقشه همدما و همبارش، ابتدا رابطه رگرسیونی بین ارتفاع از سطح دریای ایستگاههای انتخاب شده و میزان شدت بارش نیم ساعته و یک ساعته با دروه بازگشت ۲ سال و ۱۰ سال در Exel به صورت زیر تهیه شد. بعد از بهدست آوردن رابطه رگرسیونی ارتفاع- بارش ، رابطه فوق به ArcGIS منتقل شد و با بهره گرفتن از تابع الحاقی Spatial Analyst نرمافزار ArcGIS 9.3 در منوی Spatial Analyst و در زیر منوی Raster Calculator، DEM منطقه به جای H (عامل ارتفاع) در معادله گرادیان قرار داده شد و نقشه شدت بارش حوزه تهیه شده است. پس از تهیه نقشه مدل رقومی شدت بارش، از طریق دستور Reclassify، اقدام به کلاسهبندی نقشه مورد نظر به ۵ کلاس شد.
رابطه ۲-۸ =-۰.۰۰۳H+19.99 R2=0.627
که در آن: ، شدت بارش نیم ساعته با دوره بازگشت دو سال؛ H، ارتفاع از سطح دریا به متر میباشد.
رابطه ۲-۹ =-۰.۰۰۲H+12.0 R2=0.583
که در آن: ، شدت بارش یک ساعته با دوره بازگشت دو سال؛ H، ارتفاع از سطح دریا به متر میباشد.
رابطه ۲-۱۰ =-۰.۰۰۷H+38.89 R2=0.61
که در آن: ، شدت بارش نیم ساعته با دوره بازگشت ۱۰ سال؛ H، ارتفاع از سطح دریا به متر میباشد.
رابطه ۲-۱۱ =-۰.۰۰۴H+23.19 R2=0.523
که در آن: ، شدت بارش یکساعته با دوره بازگشت ۱۰ سال؛ H، ارتفاع از سطح دریا به متر میباشد.
۲-۲-۴- شرح تیپهای اراضی
در حوزه آبخیز سمبورچای ۴ نوع تیپ اراضی تفکیک شد که در فصل سوم بخش (۳-۱۲) بحث خواهند شد و خصوصیات هر کدام از این تیپهای اراضی ذکر میشوند. تیپهای موجود در منطقه شامل انواع زیر میباشند:
۱- تیپ اراضی کوهها
۲- تیپ اراضی تپهها
۳- تیپ اراضی فلاتها و تراسهای فوقانی
۴- تیپ کمپلکس
۲-۲-۵- تهیه و تکمیل نقشه سنگشناسی و حساسیت سازندها به فرسایش
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-09-11] [ 04:21:00 ب.ظ ]
|