در پاسخ به سوال اول که «نظام‏های اداری هخامنشیان از چه اجزایی تشکیل شد است؟»، چهار خرده نظام «منابع مالی»، «منابع انسانی»، «مقررات و قوانین» و «پایش» معرفی شدند.
در پاسخ به سوال دوم که «هر یک از این خرده نظام‏ها چه ویژگی‏هایی دارند؟»، به صورت کامل و مشروح، ویژگی‏های آن ها توضیح داده شد.
در فصل بعدی تلاش خواهد شد تا برای هر کدام از خرده نظام‏های شناسایی شده، الگو یا مدل و برخی پیشنهادهای عملی ارائه شود؛ ان‏شاء ا… .
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
فصل پنجم: یافته‏ها و پیشنهادها
۵-۱- مقدمه
هر پژوهشی در پی یافتن هدف‏هایی انجام می‏شود که نتیجه‏های آن، نشان‏دهنده میزان دستیابی به آن هدف‏ها می‏باشند. این پژوهش به منظور «بررسی و تبیین نظام اداری امپراتوری هخامنشیان، اجزا نظام اداری در آن دوره و ویژگی‏های هر یک از این اجزا» طراحی و اجرا شده است.
در این فصل تلاش خواهد شد تا نتیجه‏های بدست آمده ـ که در قالب سوال‏های پژوهش، خود را نمایان ساخته‏اند ـ در قالب الگو یا مدل برای هر کدام از خرده نظام‏های شناسایی شده ارائه شوند. در پایان نیز به پیشنهادها و محدودیت‏های پژوهش مطرح خواهد شد.
۵-۲- یافته‏های پژوهش
همان گونه که در فصل دوم اشاره شد، نظام اداری از خرده نظام‏هایی تشکیل شده که تعامل آن‏ها با یکدیگر بخشی از رفتار آن را می‏سازد؛ اگر پوسته بیرونی نظام اداری را کناری بزنیم و عوامل و عناصر درونی آن را بکاویم، به خرده نظام‏های در حال تعامل زیر برمی‏خوریم: ۱٫ خرده نظام انسانی؛ ۲٫ خرده نظام مدیریتی؛ ۳٫ خرده نظام قوانین و مقررات؛ ۴٫ خرده نظام مالی.
خرده نظام‏های امپراتوری هخامنشیان شامل: ۱٫ خرده نظام منابع انسانی؛ ۲٫ خرده نظام قوانین و مقررات؛ ۳٫ خرده نظام مالی؛ ۴٫ خرده نظام پایش می‏باشند که که خرده نظام اول آن با خرده نظام‏های کنونی مطابقت دارد و تنها خرده نظام پایش است که یکی از ویژگی‏های خاص آن امپراتوری بر شمرده می‏شود. از آن جا پایش (کنترل/ نظارت) یکی از وظایف مدیریت برشمرده می‏شود می‏توان آن را با نظام مدیریت برابر دانست؛ البته باید توجه داشت که پایش در آن دوره آن‏چنان گسترده، فراگیر و نظام‏مند بود که به تنهایی یکی از خرده نظام‏های نظام اداری امپراتوری هخامنشیان شمرده می‏شد. در ادامه الگو یا مدل پیشنهادی برای هر یک از این خرده نظام‏ها ارائه می‏شود.
۵-۲-۱- خرده نظام مالی
با توجه به داده‏های اولیه پژوهش و شیوه و روش تحقیق (مقوله‏های اصلی، زیر مقوله‏ها، فرموله کردن، رمزگذاری و ایجاد مقوله) می‏توان برای خرده نظام مالی، ورودی، فرایند و خروجی‏هایی به شرح نگاره زیر در نظر گرفت.
نگاره ۵ ـ ۱ ورودی، فرایند و خروجی‏های خرده نظام مالی امپراتوری هخامنشیان (پژوهشگر)

ورودی
انوع مالیات‏ها
نقدی: طلا، نقره
جنسی: غلات و میوه‏ها مثل: گندم، جو، لوبیا، خردل، خرما، گردو، آبمیوه، نوشیدنی، روغن، ادویه، آرد، پشم، چهارپایان مثل: گاو، بز و گوسفند، پوست حیوانات ضبح شده، سنگ لاجوردی، مرمر، سنگ‏های قیمتی، ابزار فلزی، اشیا و ظروف گرانبها، پارچه‏های زربافت و ارغوانی اعلا، خاک طلا و …
امتیازهای مالیاتی
مثل: در اختیار گذاشتن ناوگان دریایی فنیقیه، استقاده از بردگان معابد، تامین غذای کارکنان دولت (دبیران و …) چراگاه ۵۰ هزار اسب نسیانی (در ماد)، تهیه علوفه و آذوقه اسب‏های سلطنتی (در بابل) و … .
عوارض
مثل: عوارض دروازه‏های شهر، عوارض باربری از کانال، عوارض راه‏ها که به صورت نقدی دریافت می‏شد.
درآمدها
درآمد حاصل از املاک سلطنتی و دام‏ها (زمین‏ها، باغ‏ها، گوسفندان و …)؛ درآمد حاصل از فتوحات (خزانه کشور مفتوحه، ثروت معابد، غنیمت‏های جنگی و …)؛ درآمد حاصل از معادن
سایر درآمدها
مثل: ضبط اموال مقصران، یاغی‏ها، شورشیان و …
هدیه و پیشکش
مثل: عاج فیل، چوب (تنه) درخت آبنوس، کندر، سگ‏های شکاری، اسب سفید، غلامان اخته، دختران و پسران زیبا و سالم، اسب و قاطر، کره اسب نسیانی، پسربچه حبشی و …
نیروی انسانی متخصص
مثل: مامور عالی رتبه اخذ مایات، حسابداران و حسابرسان مالیاتی و …
اطلاعات
اطلاعات حاصل از سرشماری/ جمعیت، میزان زمین زیر کشت، میانگین محصول سال‏های قبل، درجه حاصلخیزی، گزارش‏های بازرسان، گزارش‏های ساتراپ‏ها، لیست اموال و دارایی افراد، موقعیت تجاری/ بازرگانی یا کشاورزی منطقه
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...