انباره داده
مدلسازی
تحلیل

جستجو
گزارشگیری
استخراج
تمیز کردن
بارگذاری
انتقال
تبدیل
کار با اطلاعات
نمایش گرافیکی
داده کاوی
شکل ۲-۶- محیط انباره داده (اکرسون، ۲۰۰۳)
بنا براین ، سازمانها می توانند از اطلاعات برای بهبود فرایندهای کلیدی ، بهره برداری نموده و آن را همچون یک ابزار رقابتی در دست داشت باشند . به هر حال مسئله مهم ، کیفیت اطلاعات است که باید قبل از بارگذاری آن در انباره داده ، به نحو صحیح به آن پرداخته شود . طراحی یک فرایند ETL ضعیف برای اجرا و پشتیبانی ، تغییر و بروز رسانی ، مشکلاتی را به همراه داشته و هزینه بر می باشد [۵۵]. فرایند ETL باید به دقت طراحی شود چرا که این بخش یک کار بسیار حساس و مهم است و ۷۰ درصد از زمان یک پروژه هوش تجاری را به خود اختصاص می دهد [۵۶].
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲-۳۵- محیط تحلیل
سمت راست محیط پیشنهادی اکرسون (۲۰۰۳) به فعالیت کاربران بدون اشاره به رویکرد فنی می پردازد ، از اطلاعات انباره داده برای پشتیبانی تصمیم سازان ، بسته به نوع و زمینه تصمیم استفاده می گردد.
انواع نمودار ، جستجو، گزارش ، داده کاوی ، تحلیل و از همه مهم تر ، کار بر روی اطلاعات ، توسط کاربران سازمانی ، قابل انجام است . در برخی موارد ، کاوشهای مخصوص و پیشرفته در انباره داده توسط کاربران سازمانی ، قابل انجام است .
به واسطه کاوش و جستجو در داده ها و یا محیطهای تحلیلی پیشرفته ، اخذ گزارشات تحلیلی سازمانی برای استفاده کاربران واجد صلاحیت لازم ، قابل انجام است .(توربن ، ۲۰۰۷) .
۲-۳۶- تعریف انبار داده ها (DW[57] )
بیل اینمون[۵۸]که به پدر DW معروف است DW را چنین تعریف می کند:‌ DW مجموعه ای از داده های موضوع گرا، یکپارچه، غیر فرار و بدون تغییرات زمانی است که تصمیمات مدیریتی را حمایت می کند . با توجه به تعریف فوق داده ها در DW ویژگیهای زیر می باشند :
۲-۳۷- ویژگیهای اصلی انباره داده (DW)
‌۱- موضوعی[۵۹] هستند‌بر خلاف داده های سیستم های عملیاتی که بر حسب برنامه های کاربردیشان ذخیره می شوند؛ ‌داده های موجود در DW بر حسب موضوع های کاری ذخیره می شوند . یعنی بر یک محور خاص مثلاً مشتری تأکید دارند .
۲- یکپارچه[۶۰] هستند: ‌یعنی همه داده های مربوط به یک موضوع با هم ترکیب و آنالیز می شوند. بدین صورت که داده ها از سیستم های عملیاتی مختلف جمع آوری ، تناقضات بین آنها رفع و به صورت مناسب ذخیره می گردند .
۳- دارای تغییرات زمانی[۶۱] هستند‌از آنجایی که داده های موجود در DW به منظور تحلیل و تصمیم گیری می باشند بنابراین بر خلاف سیستم های عملیاتی که دارای ارزشهای جاری هستند داده های DW بصورت تاریخی یا به عبارتی بهتر تاریخدار می باشند یعنی تاریخچه ای از داده ها به جزییات نگهداری می شوند مثلاً می توانیم تاریخچه ای از یک نفر یا یک موضوع داشته باشیم. این بدین معناست که در ساختار همه داده های موجود در DW عنصر زمان وجود دارد. بنابراین بصور خلاصه می توان گفت که این ویژگی داده ها در DW امکانات زیر را فراهم می سازد :‌

    • آنالیز گذشته
    • مرتبط ساختن اطلاعات گذشته به حال
    • پیش بینی آینده .

۴- تغییر ناپذیرند[۶۲] :‌یعنی داده ها فقط قابل خواندن هستند و کاربران نمی توانند هیچ گونه تغییر در آنان ایجاد کنند .
در سیستم های عملیاتی داده ها بصورت آنی روزآمد می شوند یعنی اضافه، حذف یا تغییر داده می شوند و در فواصل خاصی مثلاً روزی یکبار، دو روزی یکبار یا هفته ای یکبار بر حسب نیاز سازمان وارد DW می شوند. بنابراین داده های موجود در DW غیرقابل تغییر می باشند چرا که داده های DW برای انجام فعالیتهای جاری نیستند و به منظور درخواست [۶۳] و آنالیز می باشند.
۵- گرانولاریته داده ها [۶۴] : گرانولاریته داده ها در DW به معنای سطح جزییات داده ها و در DW باز می گردد. پایین ترین سطح جزییات در واقع بهترین میزان گرانولاریته داده را نشان می دهد. البته برای داشتن گرانولاریته زیاد در داده ها باید مقادیر بیشتری از داده ها را در DW ذخیره نمود .
پایگاه­داده تحلیلی در واقع پایگاهی است که خروجی فرایند ETL در آن قرار می­گیرد. داده ­های استخراج شده و منتقل شده در این پایگاه داده load می­شوند. قابل ذکر است که در پیاده سازی یک DW می­توان از روش­های مختلفی استفاده کرد که استفاده از data martها یکی از آن است. بسته به نحوه پیاده­سازی یک DW میزان اهمیت خصوصیات فوق تغییر می­ کنند.
دقت در خصوصیات مهم فوق نشان می
دهد که آنچه در پیاده سازی و بکارگیری یک DWبسیار مهم است، میزان توانایی آن در پاسخ گویی به جستجو ها (query است و هزینه را بیشتر در بخش ایجاد و وارد کردن اطلاعات وارد می کنند تا هزینه زمانی کمتر و کارآیی بالاتری را در هنگام بازیابی اطلاعات به دست آورند. این نکته می تواند در معماری سیستم بسیار مهم باشد.
لازم به ذکر است،صرف وجود تمام تکنیک ها ی موجود جهت پیاده سازی DW در سطح سازمان بدون در نظر داشتن فرهنگ سازمان و رویکرد سیستمی موجود بین کارکنان نمی‌تواند اثبات کننده هوشمندی کسب و کار آن سازمان باشد. به همین علت است که برای هوش تجاری از کلمات استقرار و پیاده سازی استفاده می کنند نه از کلمه نصب، چراکه عواملی دیگر نیز غیر از بسته های نرم افزاری در درست کار کردن هوش تجاری موثرند و به همین منظور در تعاریف آن را رویکرد معماری نوین نامیده اند، زیرا از ابتدای فرایند تدوین داده ها تا مراحل ذخیره سازی و فراخوانی مجدد و استخراج دانش مورد نیاز، هوشمندیرفتار ملموس است.
مواردی مانند زیرساختهای سازمان و یا فرهنگ سازمان در پیاده‌سازی هوش تجاری بسیار نقش قابل ملاحظه و حساسی را ایفا می کنند برای موفقیت در استقرار و کارایی یک سیستم BI در یک سازمان باید برخی موارد از ریشه های فرهنگی سازمان تغییر کند، چون این موارد در میزان بهره‌وری سیستم هوش تجاری نقش بسزایی خواهند داشت. برخی موارد مانند تلقی سازمان از اطلاعات که به عنوان یکی از مهمترین منابع سازمانی محسوب می‌شود و نوآوری که در سازمان باید بخشی از کار تجاری سازمان تلقی شود و نوع تفکر سازمان در مورد اطلاعات و نوآوری مسلما در بسته‌های نرم‌افزاری وجود ندارند، بلکه باید در لابه لای لایه‌های زیرساخت سازمان، فرهنگ سازی و لحاظ گردند.
۲-۳۸- معماری انبار داده ها (DW)
معماری ساختاری است که علاوه بر کنار هم قراردادن اجزاء‌؛ استاندارها، مقادیر ، طرح کلی و تکنیک های حمایت کننده را نیز تعریف می نماید. در معماری DW سه محدوه اصلی:‌کسب داده ها، ذخیره داده ها و ارائه اطلاعات وجود دارد. همانطور که در شکل (۲-۷) دیده می شود به منظور تهیه و تنظیم این محدوه ها، نیاز به اجرای مختلف یا بلوکهای ساختمانی است که این بلوکها باید به بهترین روش مرتب شوند تا هدفهای مورد نظر سازمان را تأمین کنند که در اینجا اجزای DW در معماری کلی آن بیان می شود .
۲-۳۸-۱- داده های منبع : داد ه هایی که به عنوان داده های منبع به DW وارد می شوند در چهار گروه اصلی قرار دارند ‌:‌

    • داده های تولیدی: این گروه از داده ها برخاسته از چندین سیستم عملیاتی در سازمان هستند بدین صورت که بر اساس نیازهای اطلاعاتی در DW قسمت هایی از داده های سیستم های عملیاتی مختلف که البته به شکل های مختلفی نیز هستند انتخاب می شوند .
    • داده های داخلی: اسناد خصوصی ، پروفایل مشتریان و بعضی از پایگاه های اطلاعاتی مربوط به قسمت های مختلف سازمان هستند که بخشی از آنها می توانند درDW کاربردی باشند .
    •  

داده جانبی
کاربردها
Monitor

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...